„Cresterea rapida a BJJ-ului depaseste judo-ul datorita concentrarii sale mai puternice pe comunitate decat pe competitie”, a declarat recent Travis Stevens, care este un practicant de arte martiale de succes, cu centura neagra 6 dan in judo si centura neagra de 1 dan in jiu-jitsu brazilian (BJJ).
Acesta si-a exprimat ingrijorarea serioasa cu privire la viitorul judo-ului in Statele Unite. In timpul unei aparitii recente pe podcast-ul BJJ Fanatics, medaliatul cu argint olimpic si de trei ori campion pan-american a subliniat provocarile cu care se confrunta judo-ul american si a accentuat nevoia urgenta de schimbare.
Lipsa oportunitatilor de cariera
Potrivit lui Stevens, principala problema care impiedica dezvoltarea judo-ului in SUA este lipsa oportunitatilor de cariera pentru tinerii sportivi. El a subliniat ca, in timp ce jiu-jitsu brazilian (BJJ) infloreste, oferind numeroase cai pentru practicanti sa-si construiasca o cariera, judo-ul nu a tinut pasul.
„Nu exista un viitor, nu exista un rezultat pentru oameni”, a spus Stevens. „Se lupta sa ramana in sport”, a adaugat el, subliniind dificultatile cu care se confrunta cei care incearca sa mentina o implicare pe termen lung in judo.
O concentrare prea mare asupra succesului olimpic
Stevens a explicat ca una dintre problemele fundamentale ale judo-ului american este concentrarea sa ingusta pe producerea de medaliati olimpici. Aceasta abordare, sustine el, este nesustenabila si a contribuit la declinul sportului.
„Daca ti-as spune, de exemplu, ‘trebuie sa devii miliardar, altfel nu te deranja sa mergi la munca,’ am trai intr-o comunitate de saracie, pentru ca pur si simplu nu poti functiona cu acea mentalitate”, a spus el, facand o paralela cu asteptarile nerealiste puse asupra sportivilor de judo.
Concentrarea intensa pe succesul olimpic a creat un sistem in care doar cativa pot prospera, lasand restul comunitatii neglijata.
Contrastul cu jiu-jitsu brazilian (BJJ)
In contrast, Stevens a laudat comunitatea de jiu-jitsu pentru succesul sau in crearea de oportunitati antreprenoriale si construirea unui mediu de sprijin pentru practicanti.
„Exista multi oameni care lucreaza... joburi cu 'gulere' albastre sau albe care iubesc jiu-jitsu-ul”, a observat el. Stevens a subliniat atractivitatea principiilor de baza ale BJJ, cum ar fi autoprezervarea, protectia si onestitatea, care rezoneaza cu multi si ajuta la cultivarea unei comunitati puternice, bazate pe valori.
Aceasta concentrare pe comunitate, combinata cu un model de afaceri care pune accent pe incluziune si crestere de la nivel de baza, a permis BJJ-ului sa prospere. Stevens a comparat acest lucru cu judo-ul, despre care crede ca a fost impiedicat de mentalitatea sa rigida, centrat pe competitie.
„Judo-ul tinde sa se concentreze mai mult pe partea competitiva si mai putin pe partea de comunitate, ceea ce ne pune in dificultate”, a spus el. El a avertizat ca daca scolile de jiu-jitsu ar adopta aceeasi abordare ca judo-ul, insistand ca toata lumea sa se antreneze pentru Olimpiada, sportul ar pierde majoritatea practicantilor sai – o situatie cu care judo-ul se confrunta in prezent.
Un semnal de alarma si un apel la schimbare
Pentru a preveni un declin suplimentar, Stevens sustine ca judo-ul din Statele Unite trebuie sa adopte o abordare mai inclusiva si antreprenoriala, similara cu cea care a condus la succesul BJJ-ului.
Tu cum vezi diferenta dintre cum este perceput Judo-ul la noi in tara fata de BJJ (Jiu Jitsu Brazilian)?