Tehnici de jiu jitsu si judo ajuta persoanele in varsta sa cada in siguranta!

Tehnici de jiu jitsu si judo ajuta persoanele in varsta sa cada in siguranta!

Tehnici din jiu jitsu si judo sunt folosite pentru a antrena persoanele in varsta din Worcester, Marea Britanie, sa cada in siguranta. Sesiunile, conduse de departamentul de Stiinta Sportului si Exercitiului Fizic al Universitatii din Worcester, au scopul de a preveni fracturile osoase.

In fiecare luni dimineata, membrii mai in varsta ai salii de sport de la Universitatea din Worcester petrec aproximativ 15 minute exersand patru tipuri diferite de caderi. Exista chiar si un sistem de clasificare in stilul artelor martiale, cu „centuri”, pentru a incuraja progresul treptat.

„Credem ca suntem cam la nivelul de centura maro!” a spus Martin Driscoll, care participa la antrenamente impreuna cu partenera sa, Carol.

„Suntem la acea varsta - saptezeci de ani - cand incepem sa ne gandim la caderi".

„O mare parte din antrenament e pentru a-ti intari musculatura... si despre a crea aproape in mod inconstient un triunghi de forta cu mainile si palmele atunci cand cazi.”

„Ideea este ca, daca ai o cadere, devine o a doua natura sa te protejezi,” a spus Carol Driscoll.

„Ma simt mai puternica!”

Conform NHS (Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie), caderile sunt cel mai frecvent motiv pentru care persoanele in varsta ajung la departamentele de urgenta. Statisticile arata ca unul din trei adulti peste 65 de ani va avea cel putin o cadere pe an. Universitatea dezvolta acum un curs de formare pentru a acredita instructori din intreaga tara.

Marc Scriven, directorul de forta si conditionare fizica al universitatii, a spus ca sesiunile au rolul de a pregati corpurile persoanelor in varsta pentru eventualitatea caderilor, pana cand acest lucru devine „aproape o memorie musculara”.

De-a lungul mai multor ani, el a adaptat tehnici din judo si jiu jitsu pentru aterizare si rostogolire, creand astfel programul de antrenament.

„Motivatia mea a venit de la un membru al familiei care a cazut... si-a fracturat soldul si a ajuns intr-un camin de ingrijire dupa aceea,” a spus el.

„Sper ca NHS va beneficia de acest program, deoarece costul - fie pentru serviciul de ambulanta, fie pentru protezele de sold sau claviculele fracturate - este astronomic.”

Numai in Worcestershire, aproximativ 2.000 de internari de urgenta pe an sunt legate de caderi, cu un cost estimat pentru NHS local de aproximativ 23.4 milioane de euro. La nivel national, costul este estimat la 5.1 miliarde de euro.

„Stim ca este o problema in crestere,” a spus dr. Kathryn Cobain, ofiter sef de ingrijire medicala pentru Herefordshire si Worcestershire, care a laudat programul universitatii.

„Cred ca este extraordinar.”

„Stim ca atunci cand ajungi in spital, musculatura ta se degradeaza... ceea ce te expune unui risc mai mare de deteriorare fizica.”

Dr. Cobain a evidentiat faptul ca exista si alte optiuni disponibile, inclusiv un program de prevenire a caderilor la nivelul judetului. Bibliotecile din Worcestershire ofera, de asemenea, rezidentilor benzi de rezistenta gratuite si pliante cu pasi simpli pentru imbunatatirea echilibrului.

Unul din trei adulti peste 65 de ani si jumatate dintre cei peste 80 de ani vor avea cel putin o cadere pe an, conform NHS. Aceasta statistica o include si pe Shan South, de 70 de ani, lider de grup de mers pe jos. In urma cu doi ani, ea s-a impiedicat in timpul unei plimbari si si-a fracturat clavicula.

„Inainte, as fi cazut si m-as fi prabusit direct pe fata... acum am reusit sa ma redresez datorita fortei in zona centrala, pe care cred ca o am acum,” a spus ea.

Inainte de a participa la atelierul pentru prevenirea caderilor, toti membrii salii de sport au forta centrala evaluata, pentru a verifica daca antrenamentul nu este prea solicitant. Pentru Wendy Melton, in varsta de 75 de ani, care sufera de osteoporoza, este o oferta de sprijin binevenita.

„Deoarece oasele mele sunt deja mai putin dense, sunt mai predispusa sa ma ranesc daca cad.

„Asa ca este minunat sa am sansa sa incerc.”

Cum credeti ca ar functiona un astfel de program implementat la noi in Romania?

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. *

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate

Bara laterală

Blog categories

Această secțiune nu include în prezent niciun conținut.

Recent Post

Această secțiune nu include în prezent niciun conținut.

Blog tags