5 sfaturi de la experti pentru a evita penalizarile la competitiile AJP!

0 comments

Penalizarile (punctele de penalizare) pot face diferenta intre victorie si infrangere, in special atunci cand te confrunti cu o lupta de 5 minute in Jiu-Jitsu.

O penalizare primita de un sportiv inseamna ca adversarul sau are un punct in plus, ceea ce il determina pe luptatorul sanctionat sa se expuna mai mult, sperand sa recupereze din decalaj.

Intr-un astfel de scenariu, un adversar inteligent ar putea chiar profita de punctul negativ, incetinind lupta pentru a obtine victoria. Dar, in ciuda pericolului pe care il reprezinta penalizarile in timpul meciurilor, ele pot fi complet evitate.

Mauricio "Russo" Gomes, Coordonatorul AJP al Arbitrilor in Emiratele Arabe Unite, ne-a oferit perspectiva sa de expert asupra acestei probleme si a furnizat sfaturi despre cum sa evitam cele mai frecvente cinci penalizari in turneele AJP.

"Una dintre cele mai usoare penalizari de evitat este sa tragi pe cineva in garda fara a avea priza pe adversar", explica Russo, care lucreaza ca arbitru din 1995.

"Cand vine momentul sa tragi adversarul in garda, verifica de doua ori daca priza ta e ferma, apoi poti trage. Sa ai incredere oarba in prizele tale atunci cand tragi pe cineva in garda poate oferi adversarului o sansa de a scapa, lasandu-te intr-o situatie subiectiva. Daca ai indoieli, ridica-te din nou si refa-ti prinderea inainte de a incerca sa iei din nou adversarul in garda."

Arbitrul avertizeaza cu privire la prizele in interiorul manecilor sau a pantalonilor, care este o alta situatie comuna.

"In febra luptei, uneori sportivul incearca sa-si prinda adversarul si sfarseste cu degetele in interiorul manecii sau a pantalonului. Concentreaza-te pe ajustarea prizei tale, o optiune buna aici este sa folosesti degetul mare pentru a intra inauntru mai intai si sa te asiguri ca celelalte degete sunt in exterior."

Un alt lucru nu foarte frecvent, dar totusi usor de evitat, este sa te pierzi in ganduri cand iti legi centura in timpul meciului.

"Atunci cand lupta este intrerupta pentru a-ti ajusta gi-ul, unii competitori incearca sa profite de limita de 20 de secunde pentru a asculta antrenorii lor si a verifica scorul, pierzand si mai mult timp inainte de a reveni in meci. Acesta este cu adevarat usor de evitat, concentreaza-te doar pe legarea centurii si intoarce-te la lupta."

Referitor la pierderea de timp, avertismentul se refera la tragerea de timp.

"Evita tragerea de timp pentru ca poti plati un pret mare pentru asta. Intr-un scenariu in care sportivul are avantaj in scor cu un punct si timpul regulamentar este aproape sa se scurga, el poate alege sa traga de timp. Daca arbitrul decide sa il penalizeze pentru asta, adversarul va primi un punct si, conform regulilor AJP, in caz de egalitate, ultimul care a punctat obtine victoria."

Pastrand ce-i mai bun pentru final, Russo ne impartaseste cel mai util sfat dintre toate: studiaza cu atentie regulile si fii atent la diferentele fata de regulamentele altor organizatii.

"Multi sportivi si profesori nu acorda atentie regulilor evenimentului. Din orice motiv, atunci cand pierd un meci, ei pot crede ca arbitrii au fost impotriva lor, dar echipa noastra este acolo doar pentru a certifica aplicarea corecta a regulilor."

Cunoasterea regulilor reprezinta un avantaj imens atunci cand pasesti pe tatami.

Cartea de reguli AJP este disponibila pe site-ul oficial AJP Toursi o poti descarca facand click aici!

Spor la antrenamente si succes la competitiile AJP Tour din Romania si din afara! Urmariti AJP Tour Romania pe Facebook si Instagram pentru a sta la curent cu ultimele noutati.

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Ai vazut recent
Top
ic-expand
ic-cross-line-top