Tudor Mihaita: "Visul meu de cand organizam competitii de Bjj este sa vad o competitie cu peste 1000 de participanti in Romania"

0 comments

Proaspat intors din Bulgaria de la Absoluto Summer Camp, am reusit sa-l "smulgem" pe Sensei Tudor Mihaita pentru cateva minute pentru un interviu in care ne vorbeste despre campul din acest an, despre cum vede el dezvoltarea BJJ-ului la noi in tara si despre visul sau de cand a inceput sa organizeze competitii de jiu jitsu brazilian in Romania.

1. Cati persoane au participat anul acesta la Absoluto Summer Camp? A cata editie este?

Anul acesta am sarbatorit a 17-a editie a Absoluto Summer Camp! Au fost 181 de participanti, incluzand aici si toti antrenorii care au predat.

2. Ce au avut ocazia sa invete participantii de anul acesta? Care este programul participantilor pe durata Absoluto Summer Camp din Sozopol?

Summer Camp-ul, din punctul meu de vedere, reprezinta cel mai bine ideea de "BJJ la Absoluto".

Mediul este perfect: mare, plaja si soare. Ne intalnim oameni de la cluburi diferite, de la centuri albe care practica de 1-2 luni, pana la centuri negre cu ani buni de experienta. Exista schimul de experienta, dar si prieteniile care se leaga intre oameni cu pasiuni comune.

Rar ai ocazia ca timp de 4 zile sa faci antrenamente gi, no gi si mma, si sa poti alege dintre 180 de posibili parteneri de sparring. Antrenorii au si ei abordari diferite in predare, iar asta face ca bagajul de cunostiinte dupa camp sa fie unul ridicat si foarte divers.

Anul acesta au predat nu mai putin de 12 antrenori: Andrei Dascalu (Absoluto Bucuresti), Alex Constantin (Roots System Brasov), Eugen Stanescu (Absoluto Bucuresti), Ion Pascu (Absoluto Bucuresti), Iska Isamyilov (Absoluto Bucuresti), Liviu Surlas (Titans Timisoara), Luis Turcu (Fight Club Academy Tecuci), Marius Stan (Absoluto Bucuresti), Paul Radu (Absoluto Bucuresti), Vlad Darie (Absoluto Bucuresti), subsemnatul si invitatul special, Lucas "Hulk" Barbosa.

Iar valoarea camp-ului este data in primul rand de actul de predare si le multumesc si aici tuturor antrenorilor care au predat! Ganditi-va ca in afara lui Iska, care este sportiv pro de MMA, restul antrenorilro sunt centuri negre!
In fiecare an aducem unul sau mai multe "nume mari" din BJJ-ul mondial.

Am avut in camp de-a lungul timpului nume precum: Adam Wardzinski, Espen Mathiesen, Jackson Sousa, Robert Drysadale, Luca Anacoreta si multi altii. Anul acesta am avut cel mai titrat invitat de pana acum: Lucas "Hulk" Barbosa, de 5 ori Campion Mondial de BJJ si luptator pro de MMA.

Pe langa toate astea, statiunea in care mergem in fiecare an pentru camp, Sozopol, e plina de viata si multi dintre participanti imbina antrenamentele cu distractia la cluburi :)

3. Cine a fost invitatul principal? Ce parere are despre cum evolueaza fenomenul BJJ in Romania?

Cum spuneam mai sus, Lucas "Hulk" Barbosa a fost invitatul acestei editii. A facut un efort enorm sa ajunga si ii multumesc si pe aceasta cale.

A zburat cu 3 escale din Portland, Oregon (SUA) timp de 24 ore, pana la Bucuresti. A aterizat la 1 noaptea, iar a doua zi la 10, am plecat cu el cu masina spre Sozopol.

In aceeasi seara a predat timp de 4 ore, iar la 11 seara pleca spre Bucuresti cu masina, pentru ca la 8 dimineata avea zbor de intoarcere in SUA.

A fost foarte incantat de atmosfera si de locuri. Isi doreste sa revina anul viitor alaturi de prietenul si colegul sau de antrenament, multiplul Campion Mondial Kaynan Duarte.

4. La cati participanti va asteptati la Absoluto Winter Camp 2023? Unde va avea loc acesta?

Doresc in continuare ca Absoluto Summer Camp sa ramana un camp accesibil din punct de vedere al pretului. Pentru 210 euro, participantii au 4 zile de antrenamente, cu 12 antrenori care predau, si au inclusa cazare si 3 mese pe zi.

In acelasi weekend cu noi a fost organizat un alt camp tot in Bulgaria la mare si doar participarea la antrenamente, fara cazare si mese, a fost 600 euro!

Ma feresc sa promovez camp-ul in strainatate pentru ca anul acesta am fost la 5 locuri de gradul maxim de ocupare si doresc ca prima optiune sa o aiba practicantii din organizatia Absoluto.

Anul viitor vom atinge gradul maxim de ocupare, ceea ce deja s-a intamplat in anii trecuti cu Winter Camp-ul (unde numarul maxim este mai redus). Si imi pare rau pentru cei care isi doresc sa vina in camp si nu mai gasesc locuri.

5. Daca ati putea sa dati un singur sfat celor care se gandesc sa se apuce de Jiu Jitsu Brazilian, care ar fi acela?

Sa priveasca BJJ-ul ca pe o activitate recreativa. Vor veni, cel mai probabil, la sala pentru autoaparare si vor ramane pentru BJJ-ul sportiv.

Dupa 6 luni de BJJ, rezolvi 99% dintre situatiile conflictuale de pe strada. Restul de ani trebuie sa ii petreci practicand un sport complex pentru minte si corp, intr-un mediu safe si prietenos.



6. Un mesaj pentru toti practicantii de BJJ din Romania?

Ma bucura enorm dezvoltarea BJJ-ului de la noi din tara. Raman fascinat de sali dedicate BJJ-ului din intereaga tara, cum ar fi cele ale afiliatilor Absoluto: Baia Mare, Braila, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Dej, Galati, Mangalia, Navodari, Piatra Neamt, Ploiesti, Targu Mures, Tecuci, Timisoara.

Acum 10 ani era de neconceput ca un club de BJJ sa aiba mai mult de cateva ore inchiriate intr-o sala dedicata altor sporturi. Acum unele dintre ele sunt construite de la zero strict pentru practicarea BJJ-ului.

Pe de alta parte, scena competitionala creste de la an la an, cu invitationale sau turnee, si s-a format un grup de oameni care se implica in organizare foarte bine, cum ar fi: Daniel Dajbog, Florin Cernat, Liviu Surlas, Luis Turcu, Martian Lepa, Raul Boros, Roby Mund si altii.

Visul meu de cand organizam competitii de Bjj este sa vad o competitie cu peste 1000 de participanti in Romania si, la un moment dat, un Open IBJJF.

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Ai vazut recent
Top
ic-expand
ic-cross-line-top