Liviu Surlas - World Police & FIre Games

0 comentarii

Interviu de Vlad Darie:

 

World Police & Fire Games – Jocurile Mondiale ale Politistilor si Pompierilor, o competitie de amploare cu peste 60 de probe diferite, desfasurata la sfarsitul lunii Iulie in Rotterdam, Olanda, unde au participat peste 1000 de sportivi din toata lumea, in lotul tarii noastre facand parte si Liviu Surlas, centura neagra in Jiu Jitsu Brazilian si conducatorul echipei Titans Fight Team din Timisoara.

Pe Liviu il puteti urmari si pe Facebook sau pe Instagram unde puteti sa-i dati un LIKE si FOLLOW

 

In cadrul probei de Jiu Jitsu, categoria -94kg/ avansati, Professor Liviu Surlas a reusit sa castige medalia de bronz la proba de NoGi.

Liviu a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari legate de experienta la aceasta prestigioasa competitie, cat si despre BJJ in general:

 

BJJ Mall: De curând ai participat la World Police & Fire Games 2022. Ne poți relata in câteva cuvinte impresii dupa aceasta experiența?

 

LS: A fost o experienta super misto. Avand in vedere complexitatea competiției, fiind a 2-a ca numar de sportivi dupa Olimpiada, si multitudinea de discipline sportive au fost mega organizați. Intreaga competiție s-a intins pe toata raza orasului Rotterdam si ce m-a surprins placut a fost sa vad foarte multi voluntari in organizare. Au fost atenți la toate detaliile si totul a fost plănuit cu precizie.

 

BJJ Mall: Nu ai mai participat de aproximativ 6 ani la o competiție in calitate de sportiv. Cum a fost sa revii din nou pe saltea?

 

LS: A fost foarte greu. Lipsa de activitate competitionala a facut diferenta. Sunt lucurile pe care nu le poti obținute decat competitionand, Trăind acele momente de pe saltea care te echilibrează si te construiesc pentru urmatoarea competiție. Nu conteaza rezultatul, conteaza prezenta in competiție. Rezultatul competițiilor este relativ, oricât de pregatit ai fi, poti pierde, azi poti sa castigi maine daca lupti cu aceiasi oameni poti pierde - din aceste motive nu trebuie sa te implici emoțional in rezultatul competițiilor.

 

BJJ Mall: In ultimii ani ai participat alături de studenții tai de la Titans Fight Team Timișoara la majoritatea competițiilor de BJJ din România. Cum ti s-a părut ca organizare și nivel competițional World Police & Fire Games fata de cele organizate la noi in tara?

 

LS: Stam Ok la modul de organizare in comparație cu WPFG, capitolul la care cred ca trebuie sa lucram este implicarea pe partea de voluntariat. Cum am spus si mai sus am vazut o tona de voluntari, oameni care nu aveau nimic de castigat din acel eveniment si totusi se implicau 100% in organizare. Cred ca noua ne lipseste acest sentiment de altruism.

 

BJJ Mall: România a participat cu peste 30 de sportivi la acest eveniment, dintre care 6 au obtinut medalii la probe de arte marțiale. Cum ti s-a părut nivelul delegației României fata de celelalte tari participante?

 

 

LS: Baieti nostri s-au descurcat foarte bine. Avem un nivel foarte bun. Una dintre soluții pe care le-am vazut eu in creșterea nivelului cel putin a acelor structuri care vor sa participe la WPFG ar fi sa formam un mic lot care sa se întâlnească de cateva ori pe an pentru antrenamente comune.

 

BJJ Mall: Am observat in ultima perioada o dezvoltare semnificativă a BJJ’ului in zona Banatului, atât ca număr de practicanți dar și ca număr de cluburi. Ne poți povesti un pic despre comunitatea de BJJ din aceasta zona a țării? Crezi ca numărul de practicanți din zona ar justifica organizarea unei competiții de profil in Timișoara?

 

LS: Find un mic pionier in acesta zona a tarii ma declar foarte fericit sa vad creșterea comunității. In urma cu cateva luni am organizat in clubul nostru un Open Matt la care au participat +70 de oameni din vestul tarii, fapt ce este o premiera pentru zona asta de tara, si as vrea sa o repetam cat mai curand. Un lucru foarte interesant pe care l-am invatat de la IBJJF este organizarea de competitii in locatii diferite. Acest lucru permite celor care iubesc acest sport sa călătorească si sa competitioneze. Din acest motiv cred ca ar trebui sa nu ne mai limitam la organizare competițiilor in locuri repetitive. Ar fi frumos sa purtam comunitatea de BJJ din tara si de ce nu si de afara prin toata tara. Astfel cred ca am atrage cat mai multi doritori si posibil va fi mai usor sa angrenăm si autoritatile locale in organizare, cum ar fi primăriile sau turismul deoarece s-ar produce o legatura strânsă intre competițiile de bjj - promovarea zonei - turism.

 

Multumim Liviu pentru interviul accordat si speram sa te revedem cat mai curand si mai des inapoi in competitii.

 

Pe Liviu il puteti urmari si in podcastul de mai jos, dar vom reveni cu un episod dedicat temei "Conditionare pentru BJJ", Liviu avand vaste cunostinte in domeniu, si unde speram sa aflam ceva "tips&tricks" de la el.

 

 

 

Lasa un comentariu

Toate comentariile blogului sunt verificate înainte de publicare
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Ai vazut recent
Top
ic-expand
ic-cross-line-top