Super interview with Big Dan Manasoiu about his BJJ journey and the differences between Romania and the US! / Super interviu cu Big Dan Manasoiu despre cum a inceput aventura lui in BJJ si despre diferentele dintre Romania si America!

0 comments
We got to talk with Big Dan Manasoiu about his BJJ journey and the differences between Romania and the US.
1. How did your BJJ journey start? 
Started training at a small gym in Pennsylvania when I was 15. At 17 I realized I wanted to do this for a living professionally. So I started taking a bus to New York to train with John Danaher full time. It’s been a ride. From Pennsylvania to New York to Puerto Rico to Austin but I’m happy I can have John as my instructor
2. How's it like training alongside John Danaher, Gordon Ryan and all the other elite BJJ atheletes?
It’s great. Best room you can ever ask for. All great people working hard everyday at the task of getting better
3. Ever thought about switching over to MMA or other contact sports?
MMA is a possibility. I’m worried over the idea of brain damage and my family asked me not to. It’s not out of the question. But I have things I need to do in jiujitsu 1st.
4. How the BJJ scene in Romania looking like today? Is it promising?
 
BJJ scene is great. Due to the popularity of instructionals. Everybody is getting so much better and getting top-tier technique where previously that wasn’t possible. They are learning the same things. I learn and are progressing quickly I feel like it’s not just Romania but the entire world as a whole it’s to a new standard.
5. How would you compare living in the US versus Romania? What are the pluses and what are the downsides?
It’s hard to explain. It’s so multifaceted. I’ll tell you people in Romania are a lot nicer. It’s a European culture versus an American culture. I personally like Romania more but am happy with my life in Austin.
6. What would be your word of advice for BJJ practioners in Romania?
Train hard, train often, train intelligent . 
If I can do it, so can you. And I will be doing everything I can to help the jiujitsu scene in Romania.
7. Will you be Romania's first World BJJ Champ?
Nothing in life is guaranteed. But I’ll do everything in my power to make sure Romania has a world champion.
ROMANIAN VERSION
Super interviu cu Big Dan Manasoiu despre cum a inceput aventura lui in BJJ si despre diferentele dintre Romania si America!
1. Cum a început călătoria ta în BJJ?

Am început să mă antrenez la o sală mică din Pennsylvania când aveam 15 ani. La 17 ani, mi-am dat seama că vreau să fac asta profesionist ca sa imi castig existenta.

Așa că am început să iau autobuzul până în New York pentru a mă antrena cu John Danaher cu normă întreagă. A fost o adevarata călătorie. De la Pennsylvania la New York, apoi în Puerto Rico și Austin, dar sunt fericit că îl am pe John ca instructor.

2. Cum este să te antrenezi alături de John Danaher, Gordon Ryan și toți ceilalți atleți de elită în BJJ?

Este minunat. Cel mai bun mediu în care te-ai putea antrena vreodată. Toți oameni grozavi lucrează din greu în fiecare zi pentru a deveni mai buni.

3. Te-ai gândit vreodată să treci la MMA sau la alte sporturi de contact?

MMA este o posibilitate. Sunt îngrijorat de ideea de deteriorare a creierului și familia mea mi-a cerut să nu o fac. Nu este exclus, dar am lucruri pe care trebuie să le fac în jiujitsu mai întâi.

4. Cum arată scena BJJ în România astăzi? Are perspective promițătoare?

Scena de BJJ este minunată. Datorită popularității materialelor de instruire, toată lumea devine mult mai bună și are acces la tehnică de top, lucru care nu era posibil anterior. Învață aceleași lucruri pe care le învăț și eu și progresează rapid. Simt că nu este doar România, ci întreaga lume în ansamblu, ajungând la un nou standard.

5. Cum ai compara viața în SUA cu viața în România? Care sunt avantajele și dezavantajele?

Este greu de explicat. Este atât de complex. Pot să-ți spun că oamenii din România sunt mult mai amabili. Este o cultură europeană în comparație cu o cultură americană. Personal, îmi place mai mult România, dar sunt fericit cu viața mea în Austin.

6. Care ar fi sfatul tău pentru practicanții de BJJ din România?

Antrenează-te intens, antrenează-te des, antrenează-te inteligent. Dacă eu pot face asta, poți și tu. Și voi face tot ce pot pentru a ajuta scena de jiujitsu din România.

7. Vei deveni primul campion mondial de BJJ din România?

În viață, nimic nu este garantat. Dar voi face tot ce este în puterea mea pentru a asigura că România are un campion mondial.

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Ai vazut recent
Top
ic-expand
ic-cross-line-top